Tijd-tekens

(1) Kunst projekt

Op 1 januari 1991 begon beeldend kunstenaar en hofnar Wim Bos met elke dag een of meerdere zg TIJD-TEKENS te maken. De bedoeling van dit in eerste instantie als kunstprojekt opgette projekt was om in de tijdsmogelijkheden verleden, heden en toekomst vooral het NU vorm te geven. De werkwijze (een uitersrte concentratie op wat je doet) is afkomstig uit de Zen meditatie. Om niet afgeleid te worden door wel of niet lijkende voorstellingen is gekozen om alleen met zwarte lijnen en vlakken niet-figuratieve vormen te maken. De basis collectie is nu (zomer 2003) 4577 exemplaren groot. Buiten de basis collectie zijn er echte nog veel meer deel collecties gemaakt voor musea, particulieren en bedrijven. Het totaal van de deel collecties bedraagt nu ongeveer 15000 exemplaren.

(2) Inspiratie projekt

De tijdtekens die gemaakt zijn en nog gemaakt gaan worden kunnen als inspiratiebron gebruikt worden. Van een bepaald tijd teken kan b.v. een olieverfschilderij gemaakt worden ter gelegenheid van een geboorte, jubileum of opening van een winkel. Een andere mogelijkheid is om met een groep mensen een bepaalde maand af te spreken 30 (of 31, of 28, of 29!) papiertjes aan elke deelnemer te geven en te vragen om elke dag een tijdteken te maken met een zwarte viltstift of een zwarte tekenpen. Na die bepaalde maand kan er dan een tentoonstelling van gemaakt worden.

(3) Aandachts projekt

Als je vindt dat iemand een tijdje speciale aandacht nodig heeft of als je hem/haar aardig vindt of……..
dan kan je voor haar/hem elke dag een TIJD-TEKEN maken. Je geeft ze dan om de paar dagen of je stuurt ze op. Een maand lang is een mooie tijdsduur, maar je kan het natuurlijk ook langer maken. Het is ook leuk als je bij het begin van het projekt een mooi doosje geeft waar ze in kunnen.

(4) Educatief projekt

Voor scholen is dit projekt ook zeer geschikt omdat elke dag heel even er heel geconsentreed moet worden gewerkt.Ook is het leerzaam en leuk om te kijken wat de verschillende keuze mogelijkheden zijn binnen enkele vormen in een TIJD-TEKEN.Een lijn kan b.v. gestippeld worden, of een streepjes lijn of een heel dikke lijn enz..

HOE GAAT HET ?

tijd-teken1Het beste kan je een (mooi) doosje nemen waarin je de papiertjes waarop je de TIJD-TEKENS gaat maken en een hele dunne fine-liner of technische tekenpen (b,v, een rapidograaf) bewaard. Het is belangrijk om niet te hoeven zoeken.Een mooie maat van de papiertjes is 6 x 7,5 cm iet te dun papier is aan te bevelen.. Neem een papiertje en probeer nergens aan te denken. En zet een lijn Eke lijn is goed. Kijk nu goed naar de getrokken lijn en zet een andere lijn. Dat kan een parallelle lijn zijn of een kruisende of vanuit een punt. hier JE ZIET AL DAT JE ONEINDIG VEEL MOGELIJKHEDEN KRIJGT plaatje Je kan dikke ,dunne of stippellijnen maken .Vlakjes kunnen leeg blijven TIJD-TEKENS 1 of met lijnen,punten of helemaal zwart gemaakt worden. Hiernaast zie je een voorbeeld van een TIJDS-TEKEN.