Afscheid nemen van je dierbare tijdens de pandemie

Door de pandemie zijn er in de afgelopen maanden meer mensen overleden dan normaal in eenzelfde periode. Het verliezen van een dierbare is natuurlijk altijd moeilijk maar door de pandemie was het een tijd ook nog eens onmogelijk om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Er werden verschillende maatregelen voor mensen om een uitvaart alsnog bij te wonen, bijvoorbeeld via livestream. Gelukkig zijn de maatregelen rondom uitvaarten momenteel weer versoepeld. Het is gewoon erg belangrijk om op een goede manier afscheid van iemand te kunnen nemen, ook voor het rouwproces. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je het verlies van een dierbare goed verwerkt.

Uitvaart regelen

Wanneer je een dierbare bent verloren is dat een gigantische klap en waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt is het regelen van de uitvaart. Hier komt natuurlijk van alles bij kijken terwijl jij rustig je verdriet wilt verwerken. Daarom is het een goed idee om zo snel mogelijk een uitvaartondernemer in de hand te nemen om de uitvaartzorg te regelen. Dit zal je een hoop hoofdzorgen schelen.

Viering van een leven

De uitvaart is een belangrijke stap in het rouwproces. Een mooie uitvaart waar afscheid genomen kan worden van de dierbare is een goede stap in de verwerking van het verlies. Een uitvaart is dan ook niet alleen een verdrietige dag waar het lichaam wordt begraven of gecremeerd, het is ook een mooie, misschien zelfs vrolijke dag waar je het leven van de overledene viert en herinnert. Er mag dan ook best gelachen worden op de mooie en grappige momenten uit het leven.

Verder rouwen

Als het een onverwacht of te vroeg verlies is, dan kan het rouwproces langer duren en de emotionele klap zwaarder zijn. In dat geval zal het rouwproces meerdere maanden of zelfs jaren in beslag nemen en is het belangrijk om bepaalde valkuilen te vermijden. Het verdriet kan groot zijn en om dit verdriet te onderdrukken willen mensen nog best weleens in destructieve gewoontes terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan ongezond eten, te veel alcohol drinken of zelfs drugsgebruik. Het is belangrijk om dit te voorkomen en als het toch gebeurt professionele hulp te zoeken. Sowieso kan professionele hulp bij het rouwproces helpen en is er absoluut helemaal niks mis mee met deze hulp zoeken. Je kunt een psycholoog in de hand nemen. De kosten voor een psycholoog worden bijna altijd door de verzekering vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *