Een creatief kind heeft geen ipad

Kinderen houden van spelen. Maar vaak is er kritiek op speelgoed of vermaak. Vandaag de dag groeien kinderen op in een digitale wereld. Vanaf kinds af aan weten ze al hoe de ipad van papa en mama werkt en spelen hier hun spelletjes of kijken hun video’s. Maar ik denk dat tastbaar speelgoed essentieel is voor de creativiteit van een kind. In deze blog noem ik vier voorbeelden uit mijn jeugd die, in retrospect, mijn creativiteit hebben aangewakkerd als kind.

Lego

Ongetwijfeld het favoriete speelgoed van veel kinderen. Ik ben oprecht van mening dat dit soort creatief speelgoed als lego helpt met de ontwikkeling van een kind. Door het samenvoegen van verschillende elementen kregen de blokjes ineens een andere betekenis. Een rood, geel en groen blokje maakten samen ineens een stoplicht. Een stapel bruine blokjes met een bolletje groene blokjes bovenop was een boom. De mogelijkheden waren eindeloos.

Schleich en andere figuurtjes

Uren kon ik spelen met de kleine diertjes van schleich. Mijn favoriete set was de schleich farm world. Als kind was ik altijd al gefascineerd door het boerenleven. Ik stond, tot weerzin van mijn ouders, daadwerkelijk iedere ochtend extra vroeg op om mijn speelgoed koeien te melken. Iedere dag kon ik nieuwe avonturen bedenken op de boerderij. Mijn inlevingsvermogen was enorm. En als ik het spelen even zat was, ging ik de beestjes natekenen.

Verhalen

Een goed verhaal kan eeuwig in je hoofd blijven rondspoken. Ongetwijfeld ken je nog steeds verhalen die je ouders je in je jeugd hebben voor gelezen. Of zijn er nog steeds monsters uit die verhalen waar je stiekem een beetje bang voor bent. Wanneer een kind een verhaal wordt  verteld, kan dit enorm gaan leven in het hoofd van een kind. De gruwelijke tanden van monsters krijgen vorm in hun fantasie, evenals de rode glimwangetjes van Assepoester of de machtige landschappen waar ridders te paard door heen strijden. Films en televisie series vertellen natuurlijk ook een verhaal, maar het nadeel hier is dat het beeld er al bij is gevormd. Een boek speelt af in ons hoofd, en daarmee wordt een enorme creativiteit gestimuleerd

Kleurtjes

Dit was misschien wel mijn favoriete speelgoed vroeger, en zo eenvoudig. Ik weet het ook nog precies te vinden in mijn ouderlijkhuis: de linkerlade van de oude eikenkast in de woonkamer. Daar lag een stapel a4tjes en eveneens eindeloos veel kleurtjes. Meer had ik niet nodig om mijn fantasie de vrije loop te laten gaan. Van draken tot pokemon tot prinsessen, dieren, fantasiewezens en kastelen. Gaf mij een opdracht en ik ging aan de slag.

Achteraf ben ik mijn ouders erg dankbaar dat ik nooit de nieuwste nintendo van hen heb gekregen, want dagelijks geniet ik van mijn creatieve impulsen.