Meer spiritualiteit in je leven

Religie en spiritualiteit hebben tegenwoordig een steeds minder belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Mensen zijn minder gelovig en werken natuurlijk in drukke stedelijke omgevingen waar ze vooral op hun carrière gefocust zijn. Alhoewel het natuurlijk absoluut niet verplicht is om religieus te zijn in Nederland, kan een stuk spiritualiteit in het leven ontzettend veel toevoegen. Het kan zorgen voor kalmte en rust. Daarnaast is het ook een goede bron van kracht om met de moeilijke gebeurtenissen in het leven om te gaan. In dit artikel bespreken we een aantal tips en tricks om meer spiritualiteit in het leven te creëren.

Mediteer

Mediteren is een praktijk die natuurlijk zijn oorsprong kent in Aziatische landen in het Oosten. Maar de praktijk wordt tegenwoordig ook steeds populairder in het westen en met grote reden. Mediteren is als het ware een krachttraining voor je hersenen. En als je regelmatig mediteert zul je een stuk kalmer, zelfverzekerder en gelukkiger worden. De positieve invloed van mediteren wordt tegenwoordig ook veel onderzocht door westerse wetenschappelijke onderzoeken en ook daar worden de positieve effecten van meditatie ontdekt. Mediteren heeft dus een spirituele oorsprong en is ook nog best een spirituele praktijk. Maar de positieve effecten zijn tegelijkertijd ook wetenschappelijk bewezen. Beginnen met mediteren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met slechts twintig minuten per dag kom je al een heel eind.

Studeer religies

Weinig mensen in Nederland zijn nog zeer religieus. Een steeds groter percentage van de bevolking is agnost of atheïst. Maar alhoewel het in onze moderne samenleving absoluut niet noodzakelijk is om een specifiek geloof aan te hangen kan het wel degelijk veel toevoegen aan je leven door verschillende geloven te bestuderen. Vele religies hebben verschillende wijze lessen waar je veel van kunt leren. Door het bestuderen van religies kun je heel veel spiritualiteit aan je leven toevoegen zonder dat je persé ervoor kiest om een specifieke religie toe te voegen.

Probeer verschillende activiteiten

Natuurlijk zijn er ontzettend veel verschillende spirituele praktijken en activiteiten die je kunt uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan een paragnostenchat waar je met verscheidene spirituele mediums en paragnosten kunt praten. Denk bijvoorbeeld ook aan een meditatie retreat of een spirituele expo.

Ga de natuur in

De laatste tip die we willen geven is om regelmatig de natuur op te zoeken. Dit is al een hele goede stap om je weer meer rustiger, kalmer en connected te voelen. Een flinke wandeling in het bos kan al ontzettend goed zijn.